De ce apare condensul pe ferestre şi cum putem să-l combatem

De ce apare condensul pe ferestre şi cum putem să-l combatem

Dacă ați observat într-o dimineață sau seară rece de iarnă că ferestrele s-au aburit, a sosit momentul să aflați de ce. Condensul în cazul geamurilor  termopan este un fenomen destul de des întâlnit și există cauze multiple care îi favorizează apariția.

Vapori de apă amestecaţi cu aer din încăpere sunt atrași de suprafeţele mai reci, printre care se numără și ferestrele, unde se condensează sub formă de picături de apă. Condensul este cel mai des asociat cu ferestrele casei, în multe cazuri acestea având cel mai ridicat coeficient de transmitență termică dintre elementele constructive ale casei și deci cea mai scăzută temperatură a suprafețelor de contact cu aerul din încăpere.

Conform definiției condensul este: ”Procesul prin care se trece din stare de vapori în stare lichidă… Apă rezultată prin lichefierea vaporilor pe suprafețe cu temperaturi mai scăzute decât a aerului cu care vin în contact.
Image

Condensul pe ferestre în exterior

Aerul rece din exterior abureşte ferestrele încă de la primele raze ale soarelui, formându-se condens pe partea exterioară a geamului. Prezenţa vaporilor pe suprafeţele experioare ale ferestrelor indică un semn că fereastra izolează foarte bine. Picăturile de apă vor dispărea imediat ce soarele apare.

Image

Condensul pe ferestre în interior

În interiorul locuinţei condensul este cauzat de mai mulţi factori precum gătitul, spălatul vaselor şi al rufelor, până şi prezenţa oamenilor poate duce la formarea condensului. Condensul apare atunci când umiditatea este foarte ridicată în interiorul casei.

Factori care favorizează apariția condensului în interiorul locuinței

  • perioadele cu umiditate ridicată, atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței;
  • spațiile unde se produce multă umiditate într-un timp scurt, precum baie sau bucătărie;
  • temperaturi exterioare foarte scăzute;
  • deținerea de multe plante de apartament în încăpere;
  • folosirea în cadrul procesului de construcţie sau renovare a locuinței, a unor materiale precum betonul, ipsosul sau gresia, care necesită cantități mari de apă;
  • lipsa aerisirii încăperilor;
  • încăperile neîncălzite, care generează scăderea temperaturii suprafeței din interiorul locuinței și a geamului termoizolant;
  • perdelele groase din fața ferestrelor, care acționează ca o barieră termică ce împiedică curenții de aer cald din încăpere să încălzească suprafața geamului;
  • acoperirea pereților cu suprafețe nedifuzante, precum folie sau tapet, fapt ce duce la creșterea umidității în interiorul locuinței;
  • pervazul amplasat deasupra caloriferului, care împiedică curenții de aer cald să încălzează geamul;
Apa care se acumulează pe suprafaţa ferestrei se datorează umidităţii din aer. Iar când observaţi condens pe geam, de obicei nu este singurul loc din locuinţa unde se adună picăturile de apă. Toate zonele cu suprafeţe mai reci din locuinţa au de suferit.

În casă este indicat să avem o umiditate relativ cuprinsă între 30%-50%, mai ridicată în timpul iernii şi mai scăzută vara. O umiditate scăzută cauzează probleme respiratorii. O umiditate ridicată duce la numeroase alte probleme: îşi face apariţia mucegaiul, aerul devine irespirabil, iar obiectele de mobilier se pot deforma.  Mai grav este că nivelul crescut de umiditate afectează sănătatea – apar cu uşurinţă diferite alergii sau chiar astm.

4 sfaturi care vă vor ajuta să scăpați de condens

Alegeți ferestre cu proprietăți excelente de izolație termică

Izolația termică a locuinței este mai mult decât o tendință trecătoare și are implicații pe termen lung în creșterea confortului locuinței. Alegeți ferestre cu proprietăți superioare de izolație termică. Tipurile de sticlă termoizolantă, alături de argon și tehnologia Warm-Edge utilizată în fabricarea ferestrelor termoizolante din PVC ASTRA ROGER, păstrează căldura în interiorul locuinței în perioada rece a anului și previne efectul de seră în perioada caldă.

Aerisiți aerul din interiorul locuinței

Aerisirea camerelor din locuința este una dintre cele mai simple și eficiente acțiuni pe care le poți face pentru a scăpa definitiv de condens. Indiferent de anotimp, nu uitați să aerisiți încăperile de cel puțin 2 ori pe zi, câte 10-15 minute.

 

Împiedica apariţia mucegaiului, a condensului sau a igrasiei folosind microventilatia. Ferestrele ASTRA ROGER sunt echipate cu sistemul de microventilație cu ajutorul căruia, prin acționarea mânerului la un unghi de 45 grade, se obţine un spaţiu cu dimensiunea cuprinsă între 10 şi 13 mm în partea de sus a ferestrei prin care se face o ventilare lentă a încăperii. Diferența de presiune a aerului din interiorul și exteriorul ferestrei permite o schimbare lentă, dar eficientă a aerului. Microventilatia nu poate înlocui o aerisire zilnică obligatorie prin deschiderea totală a ferestrelor, dar folosită în mod adecvat, microventilatia împiedica apariţia mucegaiului, a condensului sau a igrasiei. Microventilația oferă un aport suplimentar de aer proaspăt, fără a se simţi în încăpere curenţii de aer şi fără o schimbare rapidă a temperaturii din locuinţa.


Aerisirea încăperilor poate fi făcută și prin folosirea de sisteme de ventilație integrate în fereastră. Pentru mai multe detalii legate de tâmplăria PVC și sisteme de ventilație smart experții ASTRA ROGER vă stau la dispoziție.

Controlați umiditatea aerului din încăperi

Pentru a reduce și chiar elimină definitiv condensul din casa, trebuie să reduceți cantitatea de vapori de apă din aer, astfel încât umiditatea relativă a aerului din încăperi să se încadreze în intervalul valorilor normale, între 30% și 50%. Puteți face acest lucru folosind un sistem de dezumidificarea pentru interior .

Curățați și întrețineți ferestrele, mai ales în anotimpul rece

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont pentru a scăpa de condens, ține de curățarea și întreținerea ferestrelor, mai ales în anotimul rece, dar nu numai. Recomandăm să spălați periodic suprafața geamurilor cu soluție specială pentru spălat geamuri sau cu apă caldă și oțet. De asemenea, este bine să folosiți și o soluție anticondens pe suprafețele unde a fost observat apariția acestui fenomen neplăcut.