Cum aleg ferestre pentru case eficiente energetic?

Cum aleg ferestre pentru case eficiente energetic?

Casa pasivă sau Casa viitorului este construcţia cu consum redus de energie care asigură un climat interior optim atât vara cât şi iarna, fără a avea nevoie de o sursă convenţională de încălzire.
Pentru obținerea standardului de casă eficientă energetic trebuie acționat încă din faza de proiect, prin integrarea de structuri și elemente realizate din componente eficiente energetic, care să aibă un coeficient de transfer termic redus.

Explicarea termenilor pentru tema Casă pasivă

Casele pasive sunt clădirile, care pot renunța la modalitățile convenționale de încălzire. Pentru încălzire, casele pasive utilizează energia solară, de exemplu, prin intermediul ferestrelor mari pe partea sudică. De regulă, se renunță total la ferestrele de pe partea nordică sau acestea sunt foarte mici, deoarece de pe acea parte nu există aport de energie solară. La casele pasive există diferite specificații cu privire la realizarea elementelor de fereastră și a ușilor. De ex. KfW consideră ca sunt necesare ferestre cu o valoare Uw de maxim 0,8 W/m²K, în timp ce Institul Passivhaus al Dr. Feist presupune cerințe suplimentare de la componentele individuale, care, de regulă, cresc valoarea elementelor. Din partea ift Rosenheim (Institut für Fenstertechnik), a fost emisă, de asemenea, o directivă cu privire la ferestrele caselor pasive, care aproape acoperă valoarea medie a ambelor cerințe descrise mai sus.
Certificat de casă pasivă conform Dr. Feist
Cel mai cunoscut expert în casele pasive este conducătorul Institutului Passivhaus, din Darmstadt, Dr. Wolfang Feist. Institutul Passivhaus PHI efectuează certificarea elementelor constructive, realizând acest lucru conform unor criterii deosebit de stricte: coeficientul de izolare termică al ferestrei nu trebuie să fie în total mai mare de Uw ≤ 0,80 W/m²K. Aceeași valoare de Uf ≤ 0,80 W/m²K trebuie să fie obținută și la toc. În plus, este luată în considerare și fereastra aflată în starea sa montată, valoarea permisă în acest caz este Uw montat ≤ 0,85 W/m².
Certificat de casă pasivă conform ift
Certificatul de casă pasivă conform ift (germ. Institut für Fenstertechnik - rom. Institutul pentru tehnica ferestrelor) din Rosenheim conferă pe lângă alte certificate de testare tehnică și un certificat de casă pasivă. Ș în acest caz, întreaga fereastră trebuie să indice un coeficient de izolare termică de Uw≤ 0,80 W/m²K, pentru toc este suficientă, însă, o valoare de Uf≤ 0,95 W/m²K.
Cerințe KfW
Programul național Kreditanstalt für Wiederaufbau finanțează construirea ferestrelor eficiente din punctul de vedere al energiei. În funcție de eficiența energetică a întregii clădiri se face diferențe între anumite clase de eficiență a casei, care sunt finanțate la nivele diferite. Clasa cea mai înaltă de eficiență a casei (KfW 40) se aplică doar pentru clădirile noi. În acest caz, fereastra trebuie să obțină în total o valoare U de 0,8 W/m²K.

Un rol important în obținerea unei case eficiente energetic îl reprezintă ferestrele și ușile.


 Alege ferestre și uși eficiente energetic cu un coeficient de transfer termic între 1,12 – 0.80 W/m2K.  Pune accent pe etanșeitate și eliminarea punților termice. Optează pentru sisteme de feronerie și izolări cu garnituri pentru etanșarea ferestrelor și eliminarea punților dintre îmbinări. De asemenea, alege ferestre care sunt dotate cu 6 camere de aer la interior și au profile cu adâncime de peste 74 mm. Optează pentru montarea unor pachete de sticlă cu 3 foi care să conțină sticlă cu control solar, ce permite trecerea luminii naturale și menține căldura în spațiile interioare.
Image
Ferestrele ASTRA ROGER realizate cu profile din seria Softline 82, furnizate de Veka, au o lățime constructivă de 82 mm, etanșarea fiind asigurată prin intermediul a trei garnituri perimetrale din EPDM. Din punct de vedere constructiv, cerceveaua are o arhitectură cu 6 camere, iar tocul cu 7 camere de izolare termică. Cerceveaua este de tip necoplanar și permite fabricarea tuturor tipurilor de ferestre și ușide exterior, inclusiv a modelelor glisante în plan paralel. Sistemul de profile asigură execuția, în condiții de siguranță, a unor ferestre și uși cu o suprafață maximă de 2,25 mp pentru modelele albe, respectiv de 2 mp pentru cele color. Coeficientul de izolare termică a ferestrelor realizate cu aceste sisteme este de 0,67 W/mpK, dacă se utilizează panouri vitrate triplustratificate. Sistemul permite pachete de geam termoizolant cu grosimi de până la 52mm. Sistemul de profile Softline 82, certificat pentru case pasive, este disponibil în 50 de variante coloristice (imitație de lemn și nuanțe metalice termorefractare), permițând și placarea suplimentară cu aluminiu.
Image
Ferestrele ASTRA ROGER realizate cu profile din PVC marca GEALAN S9000 optimizează bilanţul energetic al fiecărei clădiri şi oferă, în acelaşi timp, un plus de confort locuinţei. Sistemul S9000 oferă posibilitatea de a construi, utilizând profile standard, rigidizări standard din oțel de 2 mm și elemente de ferestre colorate pentru locuințe pasive, în conformitate cu directiva ift WA-15/2. Coeficientul Uf de 0,89 W/(m²K) verificat confirmă caracteristicile de bază excelente de izolare termică.

Cu sistemul S9000 GEALAN, în cazul utilizării tehnicii de lipire STV®, sunt posibile dimensiuni maxime ale cercevelei de până la 2,40 m. Folosirea unui pachet de geam termoizolant cu 3 foi de sticlă permite realizarea de ferestre eficiente energetic pentru case pasive.
Image
Pretențiile față de ferestrele moderne sunt astăzi mai ridicate decât oricând: ele trebuie să economisească energia, să creeze un climat plăcut în cămin și să țină zgomotul străzii departe. În plus însă, ele trebuie să ofere și un grad cât mai înalt de siguranță, păstrând totuși un design atrăgător, în timp ce funcționalitatea și valoarea lor trebuie să se mențină la același nivel decenii la rând. SOFTLINE 76, noua generație de profile VEKA de clasa A, reușește să satisfacă toate aceste cerințe.

Sistemul de profile permite instalarea fără probleme a unor vitraje cu grosimi de până la 48 mm: prin urmare, în afara modernelor ferestre cu 3 foi de geam și cu grad normal de protecție, pot fi instalate și geamuri cu funcții speciale, pentru un grad sporit de izolare fonică și protecție antiefracție. Cu ajutorul acestui sistem suplu și totodată economic, pot fi realizate chiar și suprafețe vitrate de dimensiuni mari.